Biorazgradljiva plastika

Eko plastika

Uporabi plastičnih izdelkov se v današnjem svetu težko izognemo, saj nas spremljajo praktično vsak dan. Različni plastični izdelki in plastične plošče povzročajo veliko težav, ko jih zavržemo. Seveda je možno večino običajnih vrst plastike dokaj učinkovito reciklirati, kar pa je precejšen zalogaj že z vidika logistike. Poleg tega ne moremo računati na porabnike, da bodo vestno in pravilno ločevali svoje odpadke, kar kažejo tudi dejanski rezultati – veliko plastike konča na neprimernih mestih. Privlačna rešitev teh težav pa je eko plastika, ki bi omogočila enostaven razkroj brez opaznih posledic.

Eko plastika

Na voljo je cela vrsta eko in biorazgradljivih plastik. Niso vse enake – nekatere so preprosto izdelane iz naravnih materialov, druge pa so posebej izdelane za to, da se enostavno razgradijo. Eko plastika je običajno narejena iz kombinacije naravnih materialov in vsebuje vsaj 60%, lahko pa tudi 100% organskih materialov. Gre za celulozo, lesna vlakna, riževe luščine in podobne sestavine, ki jih povezujejo rastlinska olja in smole. Takšen material ima v končni fazi podobne lastnosti kot nekatere običajne vrste plastike, čeprav rezultat seveda ni povsem primerljiv. Je pa eko plastika zelo primerna za izdelavo različnih izdelkov, pri katerih ni treba zagotoviti posebej visokih standardov in odpornosti na kakšne zahtevnejše razmere.

Med plastične polizdelke, ki so primerni za različne potrebe, spadajo tudi plastične plošče. Izdelane so iz različnih vrst plastike, vendar so večinoma vse primerne za različno zahtevne projetke. Narejene so iz PVC, PE in PP materialov, ki so sicer oblikovani tudi v druge oblike. Ti materiali so vzdržljivi in trdni, zdržijo temperature do okoli 100 stopinj Celzija. Za primere, ko potrebujete še bolj kakovostne materiale kot so plastične plošče, pa je na trgu še več materialov za posebej zahtevne projekte. Take plastike so še bolj trdne in odporne na visoke temperatue, svoje delo odlično opravljajo tudi pod konstantnimi obremenitvami.