Cene goriva, Slovenija in Hrvaška

Ljudje se trudimo zato, da smo preskrbljeni. Finančno, seveda. Le malokdo je imel to srečo, da se za finančno preskrbljenost ni moral truditi z lastnimi rokami. Če nismo eni od teh, vemo kako pomembni so stroški, katere imamo v času bivanja. In v zadnjem času nam predvsem živce para cena bencina. Namreč, odvisni smo od prevoznega sredstva, vemo pa, da to ne poganja na vodo ali katero drugo bistveno cenejšo tekočino, pač pa zgolj na bencin. In danes je bencin kar dosegel visoko ceno. Ne samo pri nas v Sloveniji, pač pa tudi pri sosedih Hrvatih. Četudi ima Hrvaška morebiti nižji standard kot Slovenija, bistvenih razlik med cenami goriva, ni. Smo pa seveda prisiljeni tega uporabiti v kolikor želimo z avtomobilom kamorkoli oditi. Cene goriv se sicer razlikujejo od države do države, nekatere so dosegle enotno ceno, vendar je od vsake države posebej odvisna cena goriva.

Bencin je praviloma kar draga surovina, katero pridobivamo iz drugih, s to surovino založenih dežel, zato je tudi cena tega višja. V zadnjih letih predvsem so se cene bistveno povečale. Kaj vse je vplivalo na to, lahko naštevamo na dolgo, vendar pa ni to cilj. Enostavno je naš cilj doseči določene razdalje in če želimo te premagati z avtomobilom ali drugim prevoznim sredstvom, katero za pogon potrebuje bencin, potem moramo tudi poskrbeti, da bo sod avtomobila, kjer se sicer gorivo shranjuje, dokaj poln ali pa, da ima dovolj količine goriva.

Cene so torej posledica mnogih dejavnikov, koliko goriva pa bomo potrošili, je seveda odvisno tudi od razdalje. Daljša kot je ta, več nas bo tudi stala. In seveda je tudi obratno. Velikokrat se, zaradi cen goriva tudi izogibamo vožnje in ubiramo druge rešitve, npr., če nam je nekaj v bližini, se bomo raje peljali s kolesom, ipd. Vsekakor pa je pomembno, da varno prispemo na cilj.