Čiščenje prezračevalnih sistemov

Ali tudi vi menite, da je čiščenje prezračevalnih sistemov nepotrebno, ker so v njih filtri, ki prestrežejo umazanijo? Motite se! Kljub temu, da umazanijo in prah v ceveh prestrežejo filtri, se tudi tej sčasoma „zabašejo“ in jih je potrebno očistiti. V nasprotnem primeru bo v prostoru zatohel in slab zrak, ki lahko v najslabšem primeru vpliva na razvoj dihalnih obolenj.

Poleg praha in umazanije se v ceveh in filtrih sčasoma nabirajo tudi mikroorganizmi. Tej so posledica izdihanega zraka, zato je čiščenje prezračevalnih sistemov nujno,  saj tej mikroorganizmi na dolgi rok povzročajo največ škode in najslabše vplivajo na kakovost zraka v delovnem prostoru.

čiščenje prezračevalnih sistemovČiščenje prezračevalnih sistemov veleva tudi zakonodaja, ki velja za javne prostore, kjer mora biti vse v brezhibnem stanju. Podrobne informacije najdete v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu ter v Zakonu o varstvu pred požarom, redno čiščenje prezračevalnih sistemov pa narekuje tudi Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih, Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb ter Pravilnik o tehničnih normativih za ventilacijske in klimatizacijske sisteme. Če že ne zaradi drugega, se boste z rednim čiščenjem in servisom izognili visokim kaznim ob morebitnem obisku inšpekcije.

Zapomnite si, da je preventiva vedno boljša kot kurativa, zato se z mojstrom dogovorite vsaj za ogled prezračevalnih sistemov. Na podlagi tega bo tudi ocenil, ali je čiščenje potrebno ali pa vaši prezračevalni sistemi v tem trenutku še delujejo brezhibno.

Čiščenje prezračevalnih sistemov zmanjša možnost razširitve požara, v kolikor bi do tega prišlo. Umazanija v kosih, ki se nabira v nevzdrževanih prezračevalnih sistemih, lahko ob morebitnem požaru povzroči še več dodatne škode, saj gori bistveno bolj in hitreje kot „navadna“ umazanija.

Priporočamo vam, da vaših prezračevalnih sistemov ne zanemarjate, temveč se še danes dogovorite z mojstrom, ki bo strokovno ocenil stanje in se po potrebi lotil temeljitega čiščenja!