Dražba nepremičnin – prihodnost nakupovanja ali tabu tema?

Poznate koga, ki mu je dražba nepremičnin prinesla novo stanovanje, hišo ali poslovni prostor? Bi se morda sami udeležili take dražbe ali imate do tega zadržke? Kljub temu, da je dražba nepremičnin odprta za javnost, je še do nedavnega bila poznana samo redkemu krogu izbrancev, ki so se (kot Slovenci radi rečemo) gibali pri koritu.  Danes so te informacijo bolj javno dostopne, na spletu a boste našli kar nekaj strani, ki so posvečene samo dražbi nepremičnin in vas obveščajo  o aktualnih dražbah v vaši neposredni okolici. Pa je to dovolj, da se podrejo tabuji okoli javnih dražb?

Verjetno ne. Če se boste lotili »googlanja« javnih dražb nepremičnin, boste zasledili zelo mešane odzive: od takih, ki trdijo, da so za zelo smešno ceno kupili idealno hiško na robu gozda, do takih, ki so se jim pravi problemi začeli dogajat kmalu po tem, ko so uspešno kupili nepremičnino. Seveda je zgodba od primera do primera drugačna in vsak je edinstven, pri skrajnih dogajanjih pa je vedno resnica nekje vmes. Saj veste, vsaka medalja ima dve plati!

Vseeno pa drži kot pribito, da je dražba nepremičnin za veliko ljudi še zmeraj tabu. Dražbo nepremičnine se povezuje s tem, da so vzeli človeku dom in da bodo zaradi tega »na vasi« zaznamovani. Do neke mere to verjetno drži in dokler bo to postala pri nas ustaljena praksa kupovanja nepremičnin, bo verjetno preteklo še nekaj časa.

Ni namreč vedno tako, da se draži nepremičnina, ki so jo nekomu zarubili in ga deložirali. Seveda je to eden izmed bolj pogostih razlogov, vendar se na javnih dražbah znajde tudi veliko nepremičnin v lasti države, občinskih stanovanj ter drugih nepremičnin, ki niso bile nikomur zasežene. To pa je potem čisto drugačna zgodba, mar ne?

Tukaj si poglejte dražbe nepremičnin v Sloveniji.