Izbira ključnih besed za optimizacijo spletnih strani

Optimizacija spletnih strani ima določene korake, ki so potrebni za doseganje uspešne optimizirane spletne strani. Eden izmed najpomembnejših korakov je seveda izbor ključnih besed. Določitev ključnih besed, ki spletni strani zagotavljajo potencialno uvrstitev med iskalne rezultate, lahko pomeni uspeh ali neuspeh spletne strani. Potrebno je narediti primerno raziskavo ključnih besed, ker se s tem lahko doseže širši vpogled v kupce in njihova zanimanja. Na ta način lahko ugotovimo, katere ključne besede so tiste, ki jih naši potencialni kupci uporabljajo.

Pajki spletnih iskalnikov ali roboti, kateri izbirajo in pregledujejo podatke spletnih strani, iščejo ključne besede, ki so tesno povezane s poizvedbo v iskalniku. Ključna beseda, ki jo iskalnik poišče v svojem indeksu, je odvisna od tega, kaj uporabnik vpiše v iskalnik. Npr. frizura, bi lahko bila ključna beseda za spletno stran, ki se ukvarja s frizerstvom.

Vse ključne besede, ki jih vtipkamo v iskalnik, se shranijo oziroma so shranjene v bazi iskalnikov. Optimizacija spletnih strani ima določena orodja, ki jih potrebujemo za samo optimizacijo in nam nudijo vpogled v baze podatkov ključnih besed. Ta orodja so skoraj nujno potrebna, ampak ne prikazujejo, kakšno pomembnost imajo pri odločitvi, ali bomo razvrščali spletno stran v iskalnike za te ključne besede.

Po nekaterih strokovnih ugotovitvah obstaja več različnih tipov ključnih besed. To so lahko:

  • Daljše besedne zveze ključnih besed (long tail keywords), ki lahko imajo tri ali več besed.
  • Navigacijske ključne besede – to so ključne besede, ki se uporabljajo, da najdemo specifično stran ali znamko. Npr. Facebook, Youtube…
  • Informativne ključne besede (Informational keywords) – to so ključne besede, ki vključujejo ključne besede, ki se začnejo na »kako …« ali »kaj so najboljše … «.
  • Transakcijske ali nakupovalne ključne besede (transactional keywords) – to so ključne besede, ki jih vpisujejo stranke, ki jih zanima nakup določenega izdelka, npr. nakup ure na spletu.