Kaj je antivirus?

Antivirus je računalniška programska oprema, ki jo namestite na vaš računalnik zaščiten pred hekerji ali spyware, ki ukrade vaše osebne podatke ali postavlja zlonamerne programske opreme v računalniku.

antivirusAntivirus ali protivirusno računalniško programsko opremo pogosto krajšamo s kratico AV. Protivirusna programska oprema, je programska oprema, ki se uporablja za prepričevanje, odkrivanje in odstranjevanje zlonamerne programske opreme oziroma virusov.

Protivirusna programska oprema je bila prvotno razvita za odstranjevanje računalniških virusov, od tod tudi ime. Protivirusna programska oprema si je s širjenjem druge vrste zlonamerne programske opreme, začela zagotavljati zaščito pred drugimi računalniškimi grožnjami, različnimi virusi. Sodobna računalniška protivirusna programska oprema lahko v današnjem času še posebej zaščiti pred: zlonamernimi predmeti za pomoč brskalniku (Browser Helper Objects (BHOs)), ugrabitelji brskalnikov, izsiljevalskimi programi, programi za beleženje pritiskov na tipke, skritimi vhodi, rotkiti, trojanskimi konji, črvi, zlonamernimi LSPs, klicalniki, oglaševalskimi programi in vohunsko programsko opremo.

Nekateri programski izdelki nudijo tudi zaščito pred drugimi računalniškimi grožnjami, kot so okuženi in zlonamerni URL-ji, spami, prevare in spletna mesta z lažno identiteto, spletno identiteto (zasebnosti), napadi spletnega bančništva, tehnike socialnega inženiringa, obstojno napredno ogroženost (APT – Advanced Persistent Threat), napadi omrežja robotskih računalnikov.

Antivirus  oprema ima lahko tudi nekatere pomanjkljivosti, med katerimi je prva izmed teh, da lahko vpliva na delovanje računalnika. Poleg tega lahko ima neizkušen uporabnik lažen občutek varnosti z uporabno računalnika, misli da je neranljiv, lahko da ima težave z razumevanjem navodil  in odločitev, ki jih predstavlja protivirusni program. Vsaka nepravilna odločitev lahko vodi tudi do kršitev varnosti. Če protivirusna programska oprema zaposluje hevristično odkrivanje, mora biti dobro usklajena da se zmanjša neškodljivost zlonamerne programske opreme.

Antivirusna programska oprema sama po sebi običajno poteka na zelo visoki stopnji zaupanja vredni ravni jedra operacijskega sistema, ki dovoljuje dostop do vseh potencialno zlonamernih, škodljivih procesov in datotek, ki ustvarjajo potencialno avenijo za napad.