Kaj je optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani je proces izboljšanja prirejanja vidljivosti spletne strani za  iskalnike preko naravnih oziroma neplačanih iskalnih rezultatov. Spletni iskalniki imajo svoja pravila razvrščanja zadetkov, ki se izpišejo ob vpisanem želenem iskalnem pojmu. Optimizacija spletnih strani je po pravilih narejena tako, da iskalnik najlažje pregledajo in najhitreje ocenijo spletne strani. Nekatera pravila so javno objavljena, nekatera pravila so predmet špekulacij na medmrežju, so pa tudi pravila, ki so strogo varovana tajnost. Optimizacija spletnih strani je dinamičen proces, ki zahteva stalno prilagajanje vsebin spletnih strani. Cilj optimizacije je doseči čim večje rangiranje za iskalne pojme, ki so določeni s ključnimi besedami.

Višje kot se spletna stran pojavlja med iskalnimi zadetki, več uporabnikov ob vpisanem določenem pojmu, bo obiskalo spletno stran. Optimizacija spletnih strani ima več možnosti vključevanja iskanja, in sicer:

  • Iskanje po slikah,
  • lokalno iskanje,
  • iskanje po videih,
  • iskanje po novicah,
  • panožno specifično navpično iskanje.

Spletno oglaševanje SEO ima strategijo, da razišče kako iskalniki delujejo, kaj ljudje iščejo, katere iskalne izraze uporabljajo in kateri iskalniki so najbolj popularni.

optimizacija spletnih straniSEO označuje optimiziranje iskalnikov, kar angleško pomeni search engine optimizers. S tem izrazom se srečujejo svetovalci in zaposleni v podjetju, ki po naročilu strank opravljajo optimizacijo spletnih stran. Da je optimizacija učinkovita je velikokrat potrebno prirejati vsebino, HTML strukturo in ustrezne meta oznake z namenom povečanja relevantnosti ključnih besed in lažjega indeksiranja iskalnikov. Eden od načinov optimiziranja je povečanje števila povratnih povezav. Srečujemo se z izrazom »iskalniku prijazno«, ki pomeni opisovanje dizajna spletišč, menije, sisteme za upravljanje vsebin, slike, videe, aplikacije spletnega nakupovanja in ostale elemente, ki se jih lahko optimizira za boljšo izpostavljenost iskalnikom.

Black hat SEO je tehnika optimizacije, ki se uporablja za neetične oziroma zavajajoče tehnike optimizacije spletne strani. Vključujejo nezaželeno pošto ali kršijo pravila, ki jih zahtevajo iskalniki. Spamdexing uporablja metode pri spletni strani, ki umetno ustvarja zunanje povezave, koristne optimizaciji spletne strani. Article spinning je metoda, ki zmanjšuje relevantnost iskalnih rezultatov in uporabniško izkušnjo z iskalniki.