Kaj je seo optimizacija?

SEO optimizacija spletnih strani je povečanje obiska in višja pozicija med najdenimi rezultati v iskalnikih, kot je npr. Google, Najdi.si, Bing. Med najdenimi rezultati v iskalnikih se na prvih strani opravi približno 80% klikov, na drugi strani pa slabih 20%. Prav zaradi tega je optimizacija spletnih strani za iskalnike za vsako stran ključnega pomena. Pozicijo v iskalnikih določata dva kriterija, in sicer: 1. Kaj mi pravimo o sebi; 2. Kaj drugi pravijo o nas.

SEO optimizacija je precej široka tema. Zaradi nenehnega spreminjanja algoritmov iskalnikov točne formule za uspeh ni. Faktorji, ki vplivajo na pozicijo spletnih strani na iskalnike pa se vsak dan spreminjajo in dodajajo. Vedno bolj se razvijajo in ustanavljajo podjetja, ki se ukvarjajo izključno z SEO optimizacijo, za katero zahtevajo tudi neko določeno plačilo. Če se na pravilen način lotite izgradnje same strani, se lahko nekaterim stroškom izognete in tako sami opravite delež optimizacije same spletne strani.

Optimizacija spletnih strani se deli na dva dela, in sicer na »on-site« in »off-site« optimizacijo. Optimizacija »on-site« je notranja optimizacija, ki se deli na tehnično in vsebinsko. Optimizacija »off-site« je zunanja optimizacija, kjer se štejejo objave in omembe na drugih straneh in družbenih omrežjih.

seo optimizacijaTehnični del optimizacije za spletne iskalnike je pogojen z ustreznim programiranjem, upoštevanjem vseh usmeritev in uporabe ustreznih označb za določene elemente, kot so besedilo, naslovi, slike, video,… Pri vsebinskem delu spletne optimizacije pa se je potrebno osredotočit na pripravo same vsebine. Vsebino je potrebno ustrezno izbrati, strukturirati ter napisati v pravi obliki. Navadno se ena stran optimizira na dve do tri ključne besede.

Pri SEO optimizaciji imajo zelo pomembno vlogo pravilno izbrane ključne besede, saj le-te lahko poskrbijo za uspeh ali propad vaše spletne strani. Ko izdelujete spletno stran morate biti pozorni, da uporabljate ključne besede povezane z vašo vsebino, ki so popularne in dovolj iskane. Temu se reče optimizacija ključnih besed.