Kaj je spletno gostovanje?

zabecGostovanje je neposredno povezano z obstojem vaše strani na spletu. Pa sploh veste kaj je to in zakaj ga potrebujete? Gostovanje pomeni, da bodo vse datoteke vaše spletne strani javno dostopne na javno dostopnem strežniku in zato bodo lahko do njih odstopali tudi zunanji opazovalci – vaši obiskovalci. Brez spletnega gostovanja torej ne mrete imeti javno dostopne spletne strani. Tudi če vam to ni najbolj jasno, predstavljate si, da je gostovanje podobno domeni – brez nje vas ne bo nihče našel.

Kako izbrati ustrezno gostovanje?

Ponudnikov spletnega gostovanja je ogromno in izbrati morate takega, ki najbolje ustreza vašim željam in potrebam. Ne ozirajte se toliko na ceno: nizka cena za sabo potegne številne slabosti, ki vam bodo prej škodile kot koristili. Na mesec raje odštejte nekaj evrov več in si tako zagotovite gostovanje, kot se šika, vsaj praksa tako kaže.

Ko boste izbirali gostovanje, boste videli, da ima večina ponudnikov na voljo več paketov. Pri tem je pomembno, da ne razmišljate samo o tem, kaj trenutno potrebujete, ampak da premislite tudi o tem, kaj se bo z vašo spletno stranjo dogajalo v naslednjih mesecih.  Bo najmanjši paket za vas še zmeraj dovolj ali bi bilo bolje, če bi se odločili za srednji paket? Boste potrebovali nove poštne predale, pod domene ali večji prenos podatkov? Vse to je dobro vedeti v naprej. Res je, da se veliko stvari lahko nepričakovano spremeni, ampak vedno je dobro imeti vsaj približen plan.

Tehnična podpora

Ko izbirate gostovanje, se pozanimajte tudi o tehnični podpori, ki jo mora zagotoviti ponudnik. So ažurni, dosegljivi in hitro odzivni? To se izkaže predvsem takrat, ko gre kaj narobe in je hitra odzivnost ekipa bistvenega pomena. Čeprav vsi upamo, da tega ne bomo nikoli potrebovali, se v situacijah, ko pride do težav, dobra ekipa zelo obrestuje.