Kaj lahko sklepamo iz serije računalnika?

Raüunalnik HP

Nekateri proizvajalci računalnikov so z izdelki iz določenih serij prisotni v vsakem cenovnem in kakovostnem razredu. Tako lahko le težko ocenimo zmogljivost ali druge lastnosti računalnika, tudi če poznamo serijo, iz katere izhaja. Lahko pa na podlagi tega že ugotovimo nekaj drugih lastnosti.

Za primer lahko vzamemo serijo Lenovo IdeaPad – ta skriva celo vrsto prenosnikov v vseh cenovnih razredih. Najbolj zastopani so ti računalniki v nižjem in srednjem razredu, možno pa je dobiti vrhunske IdeaPad prenosnike, za katere bo treba odšteti tudi preko 1000 evrov. Kaj nam torej pove podatek o seriji in kako si lahko s tem pomagamo?

Serija Lenovo IdeaPad nam seveda pove, da gre za prenosnik priznanega proizvajalca, poleg tega pa je že sama serija precej cenjena. Čeprav ne moremo sklepati o zmogljivosti vgrajene konfiguracije, lahko že iz tega razberemo nekaj ključnih odlik računalnika. Vemo na primer, da gre za zanesljivega proizvajalca, poznavalci pa bodo serijo IdeaPad uvrstili med tiste, ki so namenjene splošni uporabi. Te računalnike združujejo tudi nekatere druge lastnosti, imajo na primer iste garancijske pogoje, iste servise, prodajalce in druge ugodnosti.

Poleg znamke Lenovo s svojimi serijami izstopa tudi računalnik HP. Pri tem proizvajalcu so sicer serije dokaj dobro prilagojene ožjim segmentom kupcev oziroma uporabnikov. Če naletimo na določeno serijo, lahko na primer ugotovimo, da je ta računalnik HP namenjen poslovni uporabi ali pa da gre za posebej zmogljivo serijo, ki služi zahtevnejšim uporabnikom za delo na terenu. Seveda ima tudi HP serije, ki so namenjene splošni uporabi in združujejo celo vrsto vsestranskih prenosnikov.

Spet je treba omeniti, da imajo tudi računalniki HP različnih serij določene skupne lastnosti. Te izhajajo iz odlik proizvajalca, ki seveda rade volje poskrbi, da imajo vsi uporabniki njihovih izdelkov podobno izkušnjo. Ne glede na to, kateri računalnik HP uporabljamo, se lahko na proizvajalca povsem zanesemo.