Kaj počno prevajalci

Prevajalski poklic pozna vsak, malokdo pa se zaveda, kako zgleda delo prevajalca. Prevajalec je nekdo, ki prevaja dokumente in tekste iz enega jezika v drugega. Za to delo pa je potrebno kar nekaj šolanja in znanja.

Potreba po prevajanju jezikov je vedno večja, zaradi naraščanja globalnega trga. Poslovanje širom sveta še nikoli ni bilo enostavnejše, kot je to danes, skupno s tem pa narašča tudi potreba po prevajanju. Običajno prevajalci prevajajo dokumente iz tujega jezika v svoj jezik, ta delež prevajanja je največji, velikokrat pa se prevaja tudi obratno in sicer iz maternega jezika v tuji jezik.

Vas delo prevajalca zanima, trenutno se lahko za prevajanje pri nas izšolate v Ljubljani ali Mariboru, pa si poglejmo, kaj vas lahko čaka, če se boste odločili za tako delo. Na delovnem dnevu se boste lahko v tej službi srečali s poročili, e-pošto, kopiranjem, oglaševanjem, brošurami, sodnimi in poslovnimi dokumenti, prozo in knjigami, spletnim tekstom, navodili za uporabo, priročniki in še marsikaj.

Ker prevajalci večinoma delajo z zapisanimi dokumenti, preživijo veliko svojega časa tako, da berejo in pišejo jezikovne vodiče. Potem pa so tu še tolmači, tolmačenje je posebna veja prevajalstva, uporablja se predvsem v sodstvu. A o tem kdaj drugič.

Če potrebujete prevod se lahko oglasite v kateri izmed slovenskih prevajalskih agencij, ali pa vaše dokumente daste kakšnemu izmed zasebnih prevajalcev. Izbira je sicer vaša, vendar vam slednjega ne priporočam, saj je pri večini prevodov potrebna res velika natančnost in znanje, v prevajalski agencijah pa prevedeni dokumenti gredo skozi še ogromno rok preden zapustijo agencijo in pridejo do vaših rok. Tako se zagotovi popolna pravilnost prevedenega besedila.

Cene prevajalskih storitev so si med seboj zelo različne, zato bi bilo o njih nesmiselno govoriti. Cena prevajanja je odvisna od mnogo različnih dejavnikov, glavni dejavnik pri ceni pa je zagotovo zahtevnost besedila in pa seveda sam obseg, običajno se cene prevoda zaračunajo na prevedeno stran teksta.