Kako in zakaj nastanejo krčne žile?

krčne žileKrčne žile nastanejo z venskim popuščanjem. Popuščati začnejo žilne zaklopke ali žilne stene. Zaklopke v venah, ki v normalnem stanju skrbijo, da se kri vrača nazaj po obtoku do srca, ne delujejo pravilno. V notranjosti ven se na stene ven veča pritisk, kar povzroča čezmerno raztegovanje in vijuganje ven. Kri začne zastajati v venah na nogah, saj venske zaklopke ne morejo več opravljati svojega dela.

Veliko je dejavnikov tveganja za nastanek krčnih žil. Krčne žile lahko nastanejo zaradi dedne slabosti venskih zaklopk na venske stene. Vzroki njihovega nastanka so lahko tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti, ko prihaja do hormonskih sprememb, ki širijo stene žil ter tudi zaradi pritiska ploda na vene v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

Težave, ki jih povzročajo krčne žile

Krčne žile nam v nogah lahko povzročajo številne težave: krče, srbenje, občutek težkih nog, nemirne noge, pekočo bolečino. Težave lahko odpravimo, če ne stojimo predolgo ali, če veliko počivamo z rahlo dvignjenimi nogami. Pomagamo si lahko tud z izvajanjem gimnastičnih vaj ali s športom. Bolečino je možno ublažiti tudi z izmenično tople kopeli ali z umivanjem nog. Otekanje nog prepričujejo posebne elastične kompresijske nogavice, ki jih priporoči zdravnik. S kompresijskimi nogavicami pri hoji spodbujamo krvni pritisk v nogah. Krčni žile je mogoče odstraniti s kirurškim posegom, lahko jih blažimo s kompresijskimi obvezami ali zdravimo z zdravili. Zdravila za krčne žile so predvsem naravnega izvora: izvleček iz semen divjega kostanja oziroma escin, izvleček bodeče lobodike, ter flavonoidi. Uporabljajo se lahko tudi polsintezni derivati rutina in pripravki s heparinom ali njegovimi derivati.

Kopeli imajo blagodejni vpliv pri utrujenih in obremenjenih stopalih. Kopel odpravi pekoč občutek stopal ter noge poživi, zato je dobro vsak večer pred spanjem za 15 minut potopiti stopala do gležnjev v kopel.