Kovinske strešne kritine

Kovinska strešna kritina je zelo popularna, že v Sloveniji je vgradnja kar pogosta, a še vedo ne toliko, kot v nekaterih evropskih državah, tam je vgradnja izredno pogosta. Ljudje smo še vedno malo nezaupljivi, ko pride do teh kritin, saj jim primanjkuje informacij o dobrih lastnostih teh kritin.

Pločevinasta streha ima veliko pozitivnih lastnosti med drugim to da je lahka, ne vpija vlage, ne drsi, odporna je proti toči in drugim škodljivim vremenskim vplivom, ob pravilni namestitvi pa jim do živega ne pride tudi močan veter, sama kritina pa je tudi zelo obstojna. To kritino odlikuje tudi negorljivost in visoka reciklažna vrednost. Ne moremo reči za vsako strešno kritino da je kvalitetna, saj je kvaliteta odvisna predvsem od nanosa cinka ter debeline samega nanosa na jeklo, načina obdelave pločevine, ter same obdelave pločevine.

Glede na izbor strešne kritine, vam pločevinaste strehe omogočajo naklon od 0 stopinj pa vse do 90 stopinj. Sicer poznamo manjše in večje pločevinaste plošče. Večje pločevinaste plošče se pojavljajo predvsem na večjih objektih, manjše pa zaradi višje cene predvsem na kakšni reprezentativnih objektih. Pritrjujejo se podobno kot opečna ali betonska strešna kritina, na letve pa so zaradi lahke teže pritrjene s strani, da jim veter ne more do živega.

Ena izmed redkih slabih lastnosti pločevinaste kritine je ta, da lahko ob spremembah vremena pride do kondenza, temu se lahko na enostaven način izognemo s pomočjo izolacije, ki se namesti pod strešno kritino in tako preprečimo nastanek kondenza. Na samo kritino kondenz sicer nima vpliva, je pa precej moteče, če ta kaplja po tleh objekta, ali pa če začne načenjati nosilno konstrukcijo strehe. Čeprav kondenza v celoti ni možno preprečiti samo z folijami, lahko z izolacijo manipuliramo temperaturo pod podstrešjem do te mere, da se kondenz sploh ne nabere.