Laserski tiskalniki in tonerji zanje

Če kupujete printer za domačo ali poslovno uporabo, imate na voljo nekaj različnih izbir. Privoščite si lahko čisto običajen brizgalni tiskalnik, laserski tiskalni ali pa multifunkcijsko napravo. Brizgalni tiskalniku za tiskanje uporabljajo tekoče črnilo, laserski tiskalniki pa za tiskanje uporabljajo toner, laser pa nato zapeče barvo na papir.

Vsaka izmed teh tehnologij ima svoje prednosti in slabosti, nekaj pa si jih bomo ogledali v tem članku. Kar se tiče začetnih stroškov lahko brizgalni ali pa laserski tiskalnik kupite za praktično isto ceno. Multifunkcijske naprave vas bodo stale malce več, vendar vzemite v zakup, da vam nudijo še fotokopiranje različnih dokumentov. Laserski tiskalniki nižjih cenovnih razredov so večinoma zmožni samo črno-belega tiskanja, medtem ko lahko brizgalni tiskalniki za isto ceno brez problema natisnejo tudi barvne dokumetne.

Cenovni razredi tiskalnikov so kar precej različni, načeloma pa so osnobvni modeli zelo ugodni. Vendar ne glejte samo na ceno naprave, ko kupujete nov tiskalnik temveč si oglejte tudi cene kartuš, da vas kasneje ne bo bolela glava.

Cene kartuš in tonerjev so zelo različne, odvisne pa so od znamke ter modela tiskalne naprave. Tonerji Samsung, Epson, HP, Lexmark in tonerji drugih priznanih znamk so vam na voljo v kateri izmed spletnih ali pa fizičnih trgovin. Večina kartuš in tonerjev ima tudi garancijo, na voljo pa so vam tudi kompatibilne kartuše, ki so malce cenejše od ostalih.

Hitrosti tiskanja so pri laserskih tiskalnikih zelo hitre in že najcenejši modeli so zmožni natisniti okoli 20 strani na minuto, kvaliteta tiska pa je tudi zadovoljiva. Kakorkoli že, odločite se za napravo, ki bo najbolj ustrezala vašim željam in potrebam, ne pozabite pa na to, da se lahko kartuše in tonerji tudi posušijo, če jih ne uporablate redno, zato se vam za občasno tiskanje manjših dokumentov bolj splača prositi kakšnega prijatelja.