Moja zaposlitev in kako jo poiskati?

Iskanje zaposlitve zna biti zelo dolgotrajen proces. Možno je vse skupaj pospešiti, če se le tega iskanja zaposlitve lotimo aktivno, resno in sistematično, na vseh možnih mestih.

Najprej pomislite, če poznate koga, ki dela v podjetju, kjer bi si želeli vi delati in ga vprašajte ter navežite stik z njim, da vam bo sporočil, ko se bo odprlo prosto delovno mesto za vas. Prav tako prosite tudi svoje družinske člane, prijatelje in znance naj se o prostih delovnih mestih pozanimajo pri ljudeh okoli sebe.

V primeru, da iščete svojo prvo zaposlitev po končanem študiju, je dobro, da se na fakulteti pozanimate o nudenju različnih načinov povezovanja med delodajalci in študenti. Če niste iskalec prve zaposlitve, pa je prav tako dobro, da uporabite veze in poznanstva iz preteklih delovnih razmerij, v katerih ste imeli dobre odnose.  Obrestuje se tudi, če enostavno pokličete ali se oglasite v želenem podjetju oziroma njegovi kadrovski službi ter povprašate, če imajo kakšne potrebe po novih kadrih.

Na Zavodu za zaposlovanje se lahko prijavijo tudi zaposleni iskalci zaposlitve, in vam bodo tam svetovali kar vas bo zanimalo. Preverite tudi oglase na zaposlitvenih portalih (Moja zaposlitev, Moje delo…). Obiščite tudi spletne strani podjetij, v katerih bi želeli delati. Zelo veliko jih na svojo strani objavlja tudi prosta delovna mesta.

Moja zaposlitev in iskanje službe lahko primerjamo tudi z igrami na srečo. To pomeni, da lahko najdete nekaj odličnih priložnosti, vendar ugotovite, da so delovna mesta žal že oddana. Lahko se vam tudi zgodi, da poiščete delo, ki vas niti ne zanima preveč, pa bi se vseeno želeli preizkusiti. Najbolj pomembno pri iskanju zaposlitve je, da nikoli ne obupate in iščite naprej. Če boste vztrajni in potrpežljivi, se vam bo gotovo izplačalo. Med tem pa nikakor ne smete pozabiti pridobivati novih veščin in znanj, saj ni teh nikoli preveč.