Načela športne prehrane

športna-prehrana-173x300Aktivni športniki potrebujejo uravnoteženo prehrano, bogato z vsemi potrebnimi hranljivimi snovmi. Zgodi se, da velikokrat, predvsem zaradi slabe poučenosti in zavajajočih reklamnih oglasov, ne ločimo katera je pravilna športna prehrana, ki podpira delovanje telesa med telesno dejavnostjo in mu pomaga pri regeneraciji, saj je veliko nezdravih zavajajočih izdelkov. Zdrava športna prehrana je zelo pomemben hranljivi vir, za vsakega športnika.

Za telesno dejavne ljudi je zelo pomemben zdrav zajtrk. Potrebno si je vzeti dovolj časa za zajtrk, ki vam bo dal energijo za nov dan. Če boste že hitro po zajtrku zelo aktivni, potem mora biti pred aktivnostjo obrok manjši ali da samo popijete nekaj, kar vam bo dvignilo krvni sladkor. Po aktivnosti pa si je potrebno privoščiti konkreten obrok.

Pravilna športna prehrana vsebuje pet obrokov na dan. To je še posebej pomembno za športno aktivne, vendar morajo biti obroki manjši, toliko da niste lačni. Obrokov ne smete preskakovati, saj vam to odvzame moč za uspešno telesno dejavnost in se počutite utrujene. Vsak obrok pred telesno dejavnostjo mora biti manjši, ne glede na to v katerem delu dneva boste aktivni, saj je potrebno upoštevati, da je potreben čas za prebavo. S hrano vnesite več energije, saj je ob telesni dejavnosti porabite več, da bo telo tudi med fizičnim naporom delovalo. Po športni aktivnosti pa si je potrebno energijo zopet vnesti, da si lahko mišice opomorejo. Zdrava športna prehrana zahteva redne obroke, po športni aktivnosti si je potrebno v roku ene do dveh ur privoščiti obrok, ki vsebuje ogljikove hidrate in beljakovine.

Poleg hrane med telesno dejavnostjo izgubljate tudi veliko tekočine. Dobro je, da poskrbite, da je vnos tekočine enak porabi, da ne pride do dehidracije. Priporočena količina tekočine je od 2 do 3 litre na dan, kar pa je seveda odvisno od temperature, telesne vzdržljivosti, teže in spola. Potrebno je piti redno, tudi če ne čutite žeje.