Ogrevajte z velikanskimi prihranki

toplotne črpalke

Toplotne črpalke za ogrevanje postajajo zaradi svojih številnih pozitivnih lastnosti vedno bolj popularne. Ogrevanje z njimi omogoča velike prihranke, saj so črpalke neprimerljivo učinkovitejše kot drugi ogrevalni sistemi, saj pri svojem delovanju uporabljajo obnovljive vire iz okolja. In čeprav se mnogim zdi, da je investicija v toplotno črpalko kar precejšna, je cena toplotne črpalke za ogrevanje v resnici relativno nizka. Treba je namreč vedeti, da ob nakupu črpalke za ogrevanje ne boste prihranili le pri vgradnji toplotne črpalke, pač pa kasneje tudi pri nižjih stroških kurjave.

Da se investicija splača, je toplotno črpalko seveda smiselno vgrajevati v dobro izoliran objekt z letno porabo pod 50kWh/m2a, lahko pa se vgrajuje tudi v manj varčne objekte. Njena cena je odvisna predvsem od kakovosti črpalke, učinkovitosti in seveda izbranega sistema. Glede na način delovanja lahko izbirate med toplotno črpalko voda-voda, zemlja-voda in toplotno črpalko zrak-voda. Najvišja je cena sistema toplotne črpalke voda-voda ali zemlja-voda, saj se giblje od 10.000 do 15.000 EUR, brez investicije v razvodni sistem, talno ali radiatorsko gretje. Nasprotno so cene za toplotno črpalko zrak-voda veliko nižje – za dobavo in montažo črpalke s povprečno močjo 8kW, ki zadostuje za dobro izolirano stanovanjsko hišo, boste namreč odšteli od 6.000 EU naprej. Investicija tako ni ravno zanemarljiva, je pa prihranek pri ogrevanju kar trikraten, tako da se tudi začetna investicija poplača v relativno kratkem času.

Tako kot pri vsaki drugi stvari je tudi pri izbiri toplotne črpalke torej cena eden pomembnejših dejavnikov, se je pa treba zavedati, da ni glavni in edini, saj je potrebno na toplotno črpalko gledati kot na dolgoročno investicijo, ki bo prinesla vaši hiši mir in toploto.