Otroške posteljice

Pred nakupom otroške posteljice vselej preverite, da slednje ustrezajo predpisanim standardom in da jih morebiti Zveza potrošnikom ni umaknila s polic, ker ne bi ustrezale vsem predpisanim zahtevam.

otroske posteljiceV preteklosti smo lahko spremljali, kako so strokovnjaki med analiziranjem ugotovili, da določena otroška posteljica ne ustreza vsem predpisom, V kolikor otrške posteljice ne zadovoljujejo predpisov, jih morajo inšpektorji odpoklicati, kar pomeni, da jih lahko kupci vrnejo, pri čemer dobijo povrnjeno kupnino ali se lahko odločijo za kakšen drug izdelek. Slednje informacije so za kupce in lastnike tovrstnih posteljic pomembne, saj lahko še pravočasno ukrepajo in zahtevajo vračilo denarja. Prodajalci kupcov določene otroške posteljice, ki je bila odpoklicana ne morejo izslediti, zaradi tega je pomembno, da redno spremlajte na katerih izdelkih so bile odkrite napake in katere je potrebno vrniti. Naloga slehernega prodajalca je, da jamči za izdelke, ki jih prodaja. Vendar kljub temu prodajalec ne more vedeti, če je morebiti proizvajalec uporabil kakšen neustrezen material le pri eni seriji. Prodajalci namreč niso tisti, ki bi redno spremljali in testirali njihovo kakovost in ustreznost. Kaj pomeni, če neka otroška posteljica ne ustreza vsem predpisanim standardom. To pomeni, da so pri posteljici odkrili določeno napako, morebiti pri materialu, morebiti ne deluje kakšna funkcija, morabiti je celo otroška posteljica smrtno nevarna in omogoča zadušitev ali smrt otroka. Morebiti otroška posteljica vsebuje kakšne nevarne dele, kjer se lahko otrok piči ali poškoduje. Morebiti je posteljica prelahka in se lahko ob otrokovem skakanju in plazanju prevrne in s tem poškoduje otroka. Možnosti zakaj neka otroške posteljice ne ustrezajo standardom je veliko. Najbolj pomembno je, da strokovnjaki odkrijejo napake še preden pride do večih smrtnih žrtev. Napake se lahko zgodijo pri kakovostnem podrjetju, kakor pri manjšem. Samo podjetje pri tem nima nekega pomena.

Vse otroške posteljice, ki se prodajajo preko spleta in v slovenskih trgovinah, bi morale izpolnjevati visoke standarde glede kakovosti.