Otroški trampolin – veselje na vrtu

Ni lepšega kot to, da se naši otroci do onemoglosti zabavajo na svežem zraku. Saj veste, kaj se potem zgodi – doma je mir in vi lahko končno v miru pogledate vašo najljubšo nanizanko. Vseeno pa previdnost pri nakupu  ne bo odveč, saj je ob nepravilni uporabi otroški trampolin lahko krivec za številne poškodbe.

trampolin za otrokeVedno kupite otroški trampolin, ki ima varovalno mrežo. O drugih, čeprav so cenejši, niti ne premišljujte, saj lahko pride do resnih poškodb, ki jih ne bo odtehtal noben prihranek. Poleg tega pa upoštevajte še eno zelo pomembno pravilo: otroški trampolin naj nikoli ne uporablja več otrok hkrati! Ravno v takih primerih pride do največ poškodb v obliki zlomov, izpahom in zvinov, okrevanje pa je lahko dolgotrajno in boleče. Na žalost veliko staršev „zaradi ljubega miru“ pusti otroški trampolin uporabljati več otrokom hkrati, a kot smo že povedali, vam to močno odsvetujemo.

Najbolje je, da ko kupite otroški trampolin, jasno in glasno določite pravilo, da ga ne sme uporabljati več otrok hkrati in se tega pravila potem tudi striktno držite!

Trampolini, ki so narejeni za domač vrt, so mišljeni kot rekreativni trampolini in v njih ne morete izvajati premetov in obratov, saj se niti ne morete zagnati tako visoko v zrak. Trampolini, pri katerih se to lahko izvaja, so ti. športni trampolini, ki pa so tudi veliko dražji od rekreativnih.

Otroški trampolin je odličen, ker spodbuja gibalni razvoj otroka, poleg tega pa bo otrok dobil tudi občutek za prostor in orientacijo, kar pomeni, da bo poleg gibalnih sposobnosti razvijal tudi motorične.

Za dodatno varnost poskrbite tako, da otroški trampolin postavite na ravno in trdno podlago (kamenčki in pesek niso dobra izbira!) ter da ga redno pregledujete. Čez zimo pa ga pospravite v primeren prostor, saj mu boste s tem podaljšali življenjsko dobo.