Skiroji

Skiroji obstajo že desetletja in jih ljudje s pridom uporabljajo.

Ljudje so že od nekdaj uporabljali skiroje, saj so se z njimi vozili predvsem v prostem času. Ponekod se s skiroji vozijo tudi poslovneži, saj lahko tako hitreje pridejo iz enega dela mesta na drug del. Med ljudmi so najbolj poznani tisti, ki so na dveh kolesih in nekoliko manj tisti na treh. A tudi skiroji s tremi kolesi so vse pogostejši.

Prednost skiroja je ta, da se lahko z njim peljemo po mestnih ulicah, da smo lahko elegantno oblečeni in ob vsem tem se še rekeiramo. Skiro je zelo priljubljena igrača tudi med otroci. Najprej se le ti z njim srečajo v vrtcu, kjer se naučijo vožnje in si jih medsebojno izmenjujejo, kasneje pa jih uporabljajo tudi doma. Otroci jih včasih vzljubijo do te mere, da si jih morajo kupiti tudi starši, da lahko skupaj tekmujejo. V kolikor imajo starši dva otroka je slednje nekoliko lažje, saj so sami razbremenjeni, a nedeljski sprehodi jim nikakor ne uidejo.

Slednja rekreacija je prijetna, saj ne zahteva veliko truda, prav tako pri tej vožžnji ne boste potni ali zadihani. Vožnja je elegantna in zelo prijetna. Obstaja skiro, ki je namenjen predvsem otrokom, ki se pričnejo učiti voziti. Njegova prednost je ta, da ima zelo široko ohišje in dve zelo lepo vrtljivi kolesi spredaj in zadaj, kar pomeni, da ohranja otrokovo ravnotežje in tako otrok ne more pasti. Tovrstno kolo je zelo stabilno in je morebiti najboljši način, da se otrok nauči ohranjati ravnotežje. Kar pa je najpomembneje in na to opozarjajo tudi vsi prodajalci pa so kolesa. Mnogi skiroji imajo zelo hrupna kolesa. Slednje nikakor ni prijetno, če se peljete po ulici in vsi poslušajo vaše ropotanje koles in vsi vedo, da prihajate s kolesom.

V kolikor so kolesa gumijasta so tiha in nimajo skoraj nobenea zvoka. Njihova prednost je tudi ta, da so veliko hitrejša, je pa slabost, ker lahko hitreje počijo ali se poškodujejo, kar pomeni dodatne stroške. Otroška kolesa prenesejo obremenite do nekje 30 kilogramov, medtem ko so odrasli veliko močnejši in so namenjeni tudi težjim uporabnikom. Odrasli se v preteklosti s tovrstnimi kolesi niso želeli voziti, saj so menili, da jim kvarijo izgled in da so namenjeni predvsem otrokom, a so kaj hitro spoznali, da temu ni tako, vendar lahko nudijo prav prijetno zabavo. Hitrost gibanja je v veliki meri odvisna predvsem od nas in načina poganjanja.

Hitreje kot se odrivamo hitreje se peljemo. Po ulicah tako ali tako ne moremo tekmovati, saj bi s tem ovirali preostale pešce. Lahko pa si nekoliko boljšo rekreacijo privoščimo na kakšnem stadionu, kolesarski poti ali se odpravimo na stezo za rolerje. Prostora, kjer se lahko preizkušamo je veliko in damo od nas je odvisno ali si dejansko želimo tovrstne zabave. Pri otrocih tako ali tako veste, da je zagotovo »JA«. Pa dajmo, kdo je boljši.

Skiroji so pred leti predstavljali tabu temo, predvsem med odraslimi. Otroci so njihove prednosti že do dobra poznali. A je prišel čas, ko so tudi odrasli priznali prijetnost tega kolesa.