Spletno in klasično oglaševanje

Oglaševanje postaja v sodobnem svetu vedno bolj pomembno. Tako smo lahko priča intenzivnemu oglaševanju na radiu, televiziji, velikih plakatih, prospektih. Nastopi oglaševalskih akcij postajajo vedno bolj inovativni in izvirni.

Klasičnemu oglaševanju se je pridružilo spletno oglaševanje. Za klasično oglaševanje velja, da oglaševalec išče kupce in svoje izdelke in storitve oglašuje preko radia, televizije, tiskanih medijev, na spletu pa je ravno obratno. Kupec je tisti, ki sam išče informacije in ima možnost odločati, kaj si bo ogledal in česa ne.

oglaševanje1Spletno oglaševanje ima v primerjavi z oglaševanjem v klasičnih medijih številne prednost, seveda pa tudi nekaj pomanjkljivosti. Dejstvo pa je, da spletno oglaševanje ne more nadomestiti klasičnega, vendar si v današnjem času enega brez drugega ni mogoče predstavljat. Danes podjetja vse več sredstev, ki jih vlagajo v klasično oglaševanje, porabijo za oglaševanje spletne strani in ne za oglaševanje izdelkov in storitev.

Spletno oglaševanje dosega boljšo stroškovno učinkovitost, omogoča boljšo segmentiranje potencialnih kupcev in trga, kot klasični mediji. Direktna povezava oglas s spletnim mestom bo kupca pripeljala do celotne ponudbe in boljše razpoznavnosti znamke izdelka. Ni več posrednih medijev, sedaj so kupci tisti, ki narekujejo ali se je oglas izplačal ali ne. Namreč spletno oglaševanje omogoča direktno interakcijo s kupcem.

Splet ponuja veliko različnih možnosti za učinkovito in kreativno oglaševanje, saj lahko združuje različne lastnost, kot so avdio, video ter interaktivnost. Podjetja lahko svoje izdelke oglašujejo na svojih lastnih spletnih straneh, lahko pa se odločijo in najamejo oglaševalske agencije, in potem te agencije zanje pripravijo oglaševalsko akcijo. Podjetje se lahko za oglaševanje odloči na več načinov. Najbolj pogosto se podjetje odloči za oglaševanje preko elektronske pošte, kjer se oglasi pošiljajo na več naslovov hkrati.

Spletno oglaševanje podjetja na drugih spletnih straneh pa poteka v obliki spletnih oglasov, različnih načinih spletnega oglaševanja, metodah oglaševanja ter merjenju obiskanosti spletnih predstavitev.