Uporaba foto papirja pri tiskanju fotografij

Foto papir

Marsikdo je že kdaj poskusil fotografijo natisniti na navaden papir z navadnim domačim tiskalnikom. Večkrat smo nad takšnim rezultatom močno razočarani. Opazimo, da se s tiskom izgubi ostrina, barve postanejo nenatančne, ter pojavijo se nezaželeni efekti. Za to sta v glavnem kriva uporaba napačnega tiskalnika ter papirja na katerega tiskamo fotografije. Zato profesionalni fotografi za tiskanje fotografij uporabljajo zgolj posebne tiskalnike, ki za odlične rezultate uporabljajo foto papir.

Za razliko od navadnega papirja je foto papir normalno debelejši in odpornejši, razlikujejo pa se tudi po premazu. Nekateri imajo svetliči, nekateri pa mat premaz. Fotografi navadno foto papir zberejo po želenem rezultatu natisnjenih slik.

Čeprav je ta papir navadno odpornejši od navadnega papirja, pa še vedno obstaja možnost, da se poškoduje, zato mnoga podjetja prodajajo papir v roli. Za razliko od navadno pakiranega papirja je papir v roli veliko trpežnejši pri transportu, ter se težje poškoduje, še posebaj, če prenašamo majhne količine papirja ali natisnjenih fotografij.

Fotografski papir je seveda narejen zgolj za natis fotografij, ker pa ga sestavlja več plasti premazov, ter je zanj potrebnejša natančnejša izdelava je seveda tudi dražji. Uporaba tega papirja za vsakdanjo rabo nebi bila smiselna. Arhitektura fotografskega papirja pa mu omogoča, da natančno ohrani barve in podrobnosti v natisnjeni fotografiji. Zadrževanje in prikazovanje natančnosti barve mu omogoča več plasti premazov, ki jo zadržijo, ter ne mešajo med seboj.

Marsikdo bi mislil, da papir v roli ni vzdržljiv, saj se deformira. Vendar to ne bi držalo. Zaradi njegove večplastne sestave se lahko fotografski papir prilagodi na novo obliko, to pomeni da ga je po odprtju iz embalaže potrebno pustiti na ravni podlagi za nekaj ur, da prevzame spet naravno obliko, nato pa je pripravljen za uporabo.

Fotografski papir se uporablja tudi na fotografskih rastavah, saj je edini sposoben prikazati fotografijo v kar najlepši možni podobi, brez nepotrebnih izgub v kvaliteti.