Uporaba začimb v naši prehrani

Brez začimb bi bilo življenje precej pusto, menite, da ni tako? Predstavljajte si ne-soljeno hrano. No ja sol je nekako najbolj znan predstavnik začimb in brez dvoma jo lahko okronamo za kraljico začimb.

Glavna naloga začimb je ta, da z njimi izboljšamo okus naše hrane, spremenimo jim vonj, lahko tudi barvo in teksturo. Velika večina začimb ima tudi pozitivne učinke na samo delovanje telesa in naše zdravje. Dober primer je recimo kurkuma, ki ima poleg uporabe v prehrani mnoge zdravilne lastnosti, a kaj več o tem v katerem drugem članku.

V Sloveniji so najbolj pogoste začimbe naslednje: čili, česen, drobnjak, lovor, majaron, cimet, bazilika, ingver, klinčki, kumina in še bi lahko naštevali, vendar vam je jasno kam ciljamo. Pri uporabi začimb je najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam ta, da eksperimentirajte. Pozorni bodite le na to, v kateri fazi kuhe začimbo dodati. Nekatere je potrebno dodati že na začetku kuhe, da se razvije polna aroma in okus, nekatere pa se dodaja ob koncu kuhanja, da ohranijo svoje lastnosti. Je pa res, da se večina začimb doda ob začetku kuhanja, ena izmed izjem je poper, saj ob dolgem kuhanju izgubi svoj okus.

Navadno sol naj na vaši polici zamenja himalajska sol, saj je za razliko od tiste, ki se običajno znajde na naših policah precej hranljiva in zdrava. Pravijo, da je himalajska sol veliko bolj čista, analize različnih farmacevtskih hiš pa so pokazale, da vsebuje kar 84 mineralov. Med drugim pa vsakodnevna uporaba spodbuja pH ravnovesje v našem telesu.

Če bi mi ljudje rekli, da lahko na samotni otok vzamem samo nekaj stvari, bi začimbe vsekakor bile ena izmed njih, preživetje bi bilo tako veliko lažje.